Iteratief of in één keer goed?

“Norbert, ik weet wat m’n producten zijn en denk ook wel mijn doelgroep te weten. Hoe kan ik het beste gaan verkopen?” vroeg laatst een klant aan mij.

Voor nieuwe klanten te krijgen en om succesvol te verkopen moeten nogal wat zaken op orde zijn. Toen ik dit zo uitlegde werd m’n klant wat witjes. Zij begreep het en schrok van de hoeveelheid werk en de doorlooptijd die het maken van een werkbare marketingstrategie en het het concrete verkoopplan met zich meebracht.

Ik legde haar de volgende keus voor hoe tot verkopenplan te komen: Iteratief of in één keer goed?

Iteratief: reeks van handeling herhaald, met steeds meer kwaliteit, herhaald uitvoeren totdat het gewenste resultaat is bereikt. In één keer goed: aan de slag gaan en pas stoppen als het goed is. Beide werkwijzes hebben hun voor- en nadelen. Iteratief geeft steeds tussen resultaten, deze steeds kunnen worden getoetst, wellicht worden gebruikt en meteen worden bijgestuurd. Het is niet volledig. In één keer goed geeft de beste kwaliteit en borgt de samenhang. De doorlooptijden voor meetbare resultaten is langer.

We hebben samen haar situatie bekeken. De druk was redelijk groot, budget heel beperkt, wel genoeg tijd, informatie, zoals een markt – en concurrentie analyse moest nog worden uitgevoerd, doelgroep moest nog verder worden verbijzonderd en de website was niet goed genoeg. Omdat ook door interactieve onderzoeken moest worden getoest of de aangeboden diensten de problemen van de doelgroep opgeloste heeft de klant voor het Iteratieve werkwijze gekozen.